Thursday 7 August 2014

BRIYANI KAMBING..

BAHAN-BAHANNYA;

1 KG BERAS BASMATHI
AIR BERGANTUNG IKUT SUKATAN BERAS..
KALAU 4 CAWAN BERAS..AIRNYA 5 CAWAN..
1.5KG DAGING KAMBING ( atau daging biasa)
2 PAKET REMPAH BRIYANI... ( Rempah briyani untuk nasi )
BAHAN TUMIS 4 SEKAWAN
3 BIJI BAWANG BESAR + 5 ULAS BAWANG PUTIH + SEDIKIT HALIA = KISAR HALUS
DAUN PANDAN. .
2 CAMCA.BESAR MINYAK SAPI
2 CAMCA BESAR YOGOURT PERASA ORI
GARAM..
MINYAK MASAK..

PANAS KAN MINYAK MASAK...TUMIS 4 SEKAWAN..KEMUDIAN.PES BAHAN-BAHAN.KISAR.. (SIMPAN SESENDUK UNTUK NASI)..MASUKKAN REMPAH BRIYANI..KEMUDIAN DAGING KAMBING YANG TELAH SI BERSIHKAN..KACAU..TAMBAH AIR..BIARKAN HINGGA DAGING KAMBING EMPUK..SECUKUP RASA..TUTUP API..KETEPIKAN...

DALAM KUALI..PANASKAN MINYAK SAPI..TUMIS 4 SEKAWAN. .MASUKKAN PES BAWANG KISAR ..AGAK -AGAK DALAM.SESENDUK. MASUKKAN YOGOURT..MASUKKAN BERAS. .KEMUDIAN AIR SECUKUP NYA....TAMBAH SEDIKIT GARAM..MASUKKAN 2 HELAI DAUN PANDAN..BILA AIR DAH KERING TUTUP API..

SEDIAKAN AIR KUKUSAN....CEDOK BERAS TADI..MASUKKAN DALAM PENGUKUS  ..MASUKKAN NASI DAHULU..KEMUDIAN SUSUN DAGING KAMBING ATAS NASI TADI..SUSUN BERSELANG SELI.KEMUDIAN TUTUP DENGAN NASI..KEMUDIAN SUSUN DAGING KAMBING..SUSUN SAMPAI HABIS...
BILA DAH HABIS..KUKUS NASI TADI...BILA DAH MASAK GAUL SEBATIKAN IA..SEDIA UTK DIHIDANGKAN..

No comments:

Post a Comment