Sunday 3 August 2014

Kari ikan tenggiri

Bahan-bahannya;
1kg ikan tenggiri
Beberapa biji bendi
Sedikit santan
3 paket kecil rempah ikan
2 biji bawang besar + bawang putih + halia.. (kisar)
Daun kari
Sesudu besar halba campur..
1 biji tomato dibelah 4
2 biji cili hijau..belah jgn putus..
Air.asam jawa..
Sebiji mangga muda..di belah 2..
Minyak untuk menumis..

Cara-caranya;

Bersihkan ikan..ketepikan..
Tumis daun kari n halba campur..masukan pes bawang kisar....kacau..masukkan rempah..masukkan air..biar ia mendidih..masukkan air asam jawa..didih kan masukkan tomato , mangga dan cili..didihkan lagi..sampai hilang bau rempah.(nmpk kuah tadi agak surut).masukkan santan...kalau x cukup kuah..sila tambah air...rasa kan dulu..bila semua dah ok..masukkan ikan dan bendi...tunggu ikan masak..
Tutup api..hidangkan

No comments:

Post a Comment