Tuesday 5 August 2014

NASI BRIYANI UDANG

BAHAN-BAHANNYA;
1KG BERAS BASMATHI (beras biasa pun boleh juga)
500 GM UDANG (kalau boleh yang agak besar)
SEPAKET 4.SEKAWAN... (bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga...ini dinamakan 4 sekawan)
250GM SANTAN
PES BAHAN KISAR ( 2 biji bawang besar + 5 ulas bawang putih + seinci halia)
2 CAMCA BESAR MINYAK SAPI/MARJERIN ATAU MINYAK BIASA..
GARAM
KUNYIT
3 BIJI CILI MERAH DIBUANG BIJI..DIHIRIS.HALUS-HALUS..
3 BIJI TOMATO DIPOTONG DADU..
1 CAMCA KECIL SERBUK JINTAN MANIS
1 CAMCA KECIL SERBUK JINTAN PUTIH..
SEBATANG SERAI..DIKETUK-KETUK..
MINYAK UNTUK MENGGORENG!

CARA-CARANYA;

POTONG MUNCUNG UDANG..TARIK YANG HITAM KAT BELAKANG UDANG TU..BASUH DAN TOSKAN
PANASKAN.MINYAK..GORENG UDANG..MASUKKAN.GARAM DAN KUNYIT..BILA DAH MASAK..KETEPIKAN..

SUKAT BERAS....jika beras itu ada 3 gelas..maka air + santan mesti ada 4 gelas. .
BASUH BERAS DAN TOSKAN..
PANASKAN KUALI..MASUKKAN MINYAK SAPI DAN TUMIS 4 SEKAWAN..SERTA SERAI...KACAU SEBENTAR..MASUKKAN PES BAWANG KISAR..MASUKKAN TOMATO  DAN CILI POTONG TAĎI..MASUKKAN JINTAN MANIS DAN JINTAN PUTIH...MASUKKAN GARAM..MASUKKAN BERAS..KACAU..MASUKKAN AIR + SANTAN.
BILA AIR DAH KERING..TUTUP API..CEDOK NASI KEDALAM PERIUK KUKUS..MASUKKAN PULA UDANG ... MASAK..TUTUP API..BILA DAH MASAK BOLEH LAH MAkAN

No comments:

Post a Comment