Saturday 16 August 2014

KEK KEJU JEPUN

1st time nak buat kek cheese. .nampak macam senang jer kan..jom try!..

BAHAN-BAHANNYA;

7 KEPING CHEESE. .
75GM BUTTER
75 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
100 GM GULA
1/2 SUDU KECIL KRIM OF TAR TAR
200ML SUSU SEGAR
4 BIJI TELUR..

CARA-CARANYA;

1● ASINGKAN PUTIH & KUNING TELUR DALAM.BEKAS BERASINGAN..
2● KOYAK-KOYAKKAN CHEESE...MASAKKAN BERSAMA SUSU DENGAN API YANG PERLAHAN HINGGA HANCUR..KEMUDIAN MASUKKAN BUTTER HINGGA CAIR..TUTUP API..BIAR KAN IA SEJUK

3● PUKUL PUTIH TELUR BERSAMA GULA SERTA KRIM OF TAR TAR SEHINGGA KEMBANG & MERINGUE. ( ORANG KATA HINGGA BERTANDUK..KNOR KATA PUKUL HINGGA PUTIH TELUR TU NAIK SEPERTI BUIH YANG BERKUMPUL) PROSES PUKUL TELUR HINGGA KEMBANG NI MEMANG AGAK LAMA..LEBIH DARI 30 MNT...MESTI PUKUL SAMPAI KEMBANG..KALAU.X KEMBANG JANGAN BUAT..SEBAB. .KEK X KAN JADI..

3● PUKUL KUNING TELUR SAMPAI KEMBANG...MASUKKAN CHEESE YANG TELAH SEJUK TADI..TAPIS DULU YA...JANGAN ADA YANG BERKETUL JERR! KACAU SAMPAI SEBATI..
KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT..KACAU SEBATI. .

4● KEMUDIAN TUANGKAN PUTIH TELUR TADI..KAUP BALIK KAN ADUNAN SEHINGGA SEBATI..

5● PANASKAN MICROWAVE DENGAN SUHU 180°C...GUNAKAN ACUAN YANG SESUAI SEBAB KEK NI KECIL SAHAJA.. SAPU ACUAN DENGAN BUTTER. .TUANGKAN ADUNAN. ..MASUKKAN ACUAN KEDALAM.BEKAS YANG BERISI AIR PANAS...DAN MASUKKAN NYA KEDALAM MICROWAVE ....DENGAN SUHU 180°C...BAKAR SELAMA SEJAM...INSYAALLAH..JADI...

SELAMAT MENCUBA!!!..

No comments:

Post a Comment