Saturday 23 August 2014

PEKNGA..LEMPENG ATAU TEMPEK KELAPA

BAHAN-BAHANNYA;
● 1KG TEPUNG GANDUM
● SEBIJI KELAPA MESIN
●GARAM SECUKUPNYA
● MARJERIN..

CARA-CARANYA;

■ KISAR HALUS KELAPA MESIN DENGAN SELITER AIR..
■TUANG KAN KEDALAM TEPUNG..MASUKKAN GARAM...GAUL SEBATI..KALAU PERLU TAMBAH KAN AIR..GARAM BAGI RASA YA..BARU BEST..
■ PANASKAN KUALI..LETAK SEDIKIT MARJERIN..KAUP ADUNAN DENGAN TANGAN..
LETAK ATAS KUALI..RATA KAN DENGAN TANGAN..BASAHKAN TANGAN SUPAYA SENANG NAK RATA KAN TEPUNG..BILA DAH MASAK BAHAGIAN BAWAH...LETAK MARJERIN KAT BAHAGIAN ATAS..KALIH KAN TEMPEK..
■DAH MASAK..HIDANG KAN..

No comments:

Post a Comment