Thursday 21 August 2014

MASAK LEMAK IKAN KEMBUNG DENGAN JERUK MAMAN..

BAHAN-BAHANNYA;
●6 EKOR IKAN KEMBUNG...BERSIHKAN IA..
● 20 BIJI CILI PADI.(Nak lebih boleh..nal kurang pun boleh)
●2 BIJI BAWANG MERAH
● 2 INCI KUNYIT HIDUP
● 3 KEPING ASAM KEPING( asam gelugur)
●SAMANGKOK JERUK MAMAN ( maman sahaja..air jeruknuya x mau)
●SANTAN SECUKUPNYA (DALAM 250 GRM PATI SANTAN.).
● GARAM SECUKUPNYA..

CARA-CARANYA;

■KISAR CILI + BAWANG BESAR + KUNYIT HIDUP = HINGGA HANCUR..
■TUANGKAN KEDALAM PERIUK..DIDIHKAN HINGGA HILANG BAU CABAI..MASUKKAN ASAM KEPING..KACAU..
■MASUKKAN PULA SANTAN..KACAU SELALU..JANGAN.TINGGAL NANTI BERKEPALA..X SEDAP..
■ MASUKKAN PULA IKAN..DIDIHKAN KEJAP..MASUKKAN SAYUR MAMAN..
■ MASUKKAN.GARAM SECUKUPNYA..
KACAU PERLAHAN-LAHAN NANTI IKAN HANCUR PULAK..BILA IKAN DAH MASAK...ANGKAT..DAN HIDANGKAN..

No comments:

Post a Comment