Sunday 14 December 2014

PUDING LAI SIRA GULA

Puding Lai Sira Gula 

Puding Lai Sira Gula
BAHAN-BAHAN:
1 biji buah lai (saiz besar)
750 gm gula
100 gm gula batu
1 helai daun pandan
Sedikit pewarna merah

BAHAN KUAH:
1/4 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 biji kuning telur
250 ml air
Sedikit esen vanila

CARA MENYEDIAKAN:
1. Buah lai terlebih dahulu dibuang kulitnya.
2. Masakkan gula, gula batu, air dan daun pandan hingga masak.
3. Masukkan buah bersama pewarna merah dan masak hingga ia lembut. Angkat dan tuskan. T

4. Untuk kuahnya:
Campurkan semua bahan kuah  dan kacau di atas api kecil sehingga mendidih. Tuangkan kuah di atas pu­ding ketika menghidangkannya

RASEPI EJ

No comments:

Post a Comment