Monday 8 December 2014

tiramisu

   


Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )

1 biji sponge kek atau apa2 kek 
250ml whipping cream 
200ml cream cheese 
1/2 cawan gula halus  
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

   Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi 
   Satukan gula, cheese dan cream 
   Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu 
   Potong kek pada 3 bahagian 
   Susun 1 bahagian dalam bekas 
   Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek 
   Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek 
   Susun lagi bahagian yang selebihnya 
   Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar... 
   Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

No comments:

Post a Comment