Thursday 18 December 2014

KARI IKAN

Bahan2nya;

1 kg ikan (ikan bawal/ikan ketul/siakap)
4 paket kecil rempah ikan babas
1 biji bawang besar + 4 ulas + sedikit halia = kisar
1 camca besar halba campur
Sedikit daun kari
Asam jawa
Kacang bendi
1 biji tomato ( blh 4)
2 biji cili hijau...belah jgn putus
Sedikit minyak..
Sebiji bawang besar di mayang..untuk menumis
Santan secukupnya..agak2 dlm rm2..

Cara2nya;

Panaskan minyak . .tumis bwg besar yg di mayang bersama halba campur dan daun.kari...bila dah wangi masukkan bahan2 kisar..kacau kejap..lps tu masukkan kesemua rempah...masukkan pula 3 gelas air..biarkan mendidih...masukkan air asam jawa secukupnya ...masukkan tomato  dan cili hijau.. ..biarkan mendidih dalam 10 mnt..masukkan santan sedikit demi sedikit..masukkan juga air..tengok ya..jgn cair sangat..masukkan bendi dan garam..rasa..bila dah ok..masukkan ikan..biarkan mendidih  hingga ikan masak..kacau slow2 ya..nnti hancur ikan..selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment