Tuesday 16 December 2014

JERUK TIMUN

Jeruk Timun .

Bahan-Bahan:

6-7 biji Timun bersaiz kecil - basuh da toskan lap kering dengan paper towel

1/2 cawan gula pasir

3 sudu makan gula timbang/gula merah

1 sudu makan garam

1/2 cawan cuka

2 cawan air

1 botol/balang kaca - (ej tak ada masukkan dalam balang plastik ajer)

Cara:

1. Masakkan gula pasir, gula timbang dan garam dengan air hingga mendidih, sejukkan dahulu baru dimasukkan cuka, kacau rata.

2. Susunkan timun kecil di dalam balang/botol  dan curahkan dengan bahan
yang kita masak tadi. Biarkan jeruk selama 3-4 hari sebelum digunakan.
Boleh tahan lama jika gunakan sudu yang bersih dan kering. Sedap
dimakan bersama sandwich atau burger..cubalahh..

RASEPI EJ

No comments:

Post a Comment