Thursday 11 April 2013

TEPUNG TALAM GULA MERAH

BAHAN2 NYA;

UNTUK BADANNYA...
4 CAWAN SANTAN CAIR..
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
SEDIKIT AIR KAPUR..
1 CAWAN GULA MERAH
1/2 CAWAN GULA PASIR....dimasak dgn secawan air bersama secawan gula merah tadi..tapis dan sejukkan..
( dan kalau anda perlukan kuih yg lbh manis blh lah tmbh gula)
SATUKAN KESEMUA BAHAN2 DIATAS...kisarkan adunan untuk dapatkan adunan yg x berketul...tmbhkan secubit garam..

Panaskan periuk kukus..didihkan airnya..
SAPUKAN LOYANG DGN SEDIKIT MINYAK...panaskan pelengat seketika didlm pengukus...tuang adunan tadi kedlm loyang selama 20 min..

Sementara itu kita sediakan bah. Kepalannya plk..

BAHAGIAN KEPALANYA;

BAHAN2NYA;
3 CAWAN SANTAN PEKAT..
1 CAWAN TEPUNG BERAS
GARAM SECUKUPNYA..
Sebatiikan semua adunan...kisar kalau mahu..
BILA CKP 20 MIN..cakar sedikit adunan yg hmpir masak itu..dgn garpu...sikit ajer ya...jgn cakar smpi dlm..
TUANG ADUNAN PERLAHAN LAHAN DIATAS BADAN KUIH TADI...kukus lagi sehingga masak..atau selama 20 min lagi,,,

Sejukkan dulu...kemudian potong....Hidangkannn

KAK NOR CADANG KAN PERIUK KUKUS SEPERTI DLM GAMBAR...sebab pengukus ini tidak menjadi wap yg akan merosakkan kuih..
Jika guna pengukus biasa kena ikat kain di bahagian penutupnya...

SELAMAT MENCUBA....

No comments:

Post a Comment