Tuesday 30 April 2013

DAGING MASAK MERAH

BAHAN2 NYA;
1KG DAGING...potong ikut suka
2 SENDUK CAMPURAN BWG MERAH,BWG  PUTIH DAN HALIA.
(atau 2 biji bwg bsr.5 ulas bwg putih dn sedikit halia..dikisar)
4 SEKAWAN
SEBATANG SERAI..di ketuk..
1 TIN SEDERHANA TOMATO PURI
CABAI KERING KISAR SECUKUPNYA
5 SUDU CILI SOS
1 CAMCA JINTAN MANIS...serbuk
1 CAMCA JINTAN PUTIH...serbuk
Sedikit daun sup/daun bwg d potong seinci..
2 biji buah tomato di belah ikut suka
MINYAK UNYUK MENUMIS..

CARA2 NYA;
BASUH DAGING DAN TOSKAN..
PANAS KAN KUALI..MASUKKAN SATU SENDUK MINYAK..TUMIS KAN SERAI DAN 4 SEKAWAN...KEMUDIAN MASUKKAN CAMPURAN BAHAN KISAR..KEMUDIAN MSKKAN PULA CABAI KERING KISAR SECUKUPNYA..SERTA 1 TIN SEDANG TOMATO PURI...JGN LUPA SOS CILI...SERTA TOMATO BIJI.,.MASUKKAN JUGA KE DUA2 JENIS JINTAN...KACAU DAN BIARKAN SEKETIKA..MASUKKAN DAGING ...KACAU DAN MASUKKAN AIR UNTUK EMPUKKAN DAGING...BILA DAH EMPUK..MASUKKAN PERASA..GULA.GARAM...BIARKAN KUAHNYA PEKAT..TABUR PLK DGN DAUN SUP/DAUN BWG...

SIAP UNTUK DI HIDANGKAN..

No comments:

Post a Comment