Monday 8 April 2013

KERABU PUCUK MENGKUDU PUTIH....

BAHAN2 NYA;

PUCUK MENGKUDU PUTIH SECUKUPNYA.....celur sebentar didlm air mendidih...potong kecil2 anggaran 1/2 inci pnjgnya..
5 BATANG SERAI,..dopotong kecil2
KERISIK.....sesetengah tempat kerisik d kenali sebagai nyor rendang.
CABAI KECIL IKUT PEDAS YG ANDA SUKA
SEDIKIT BELACAN.....kalau anda suka blh tambah 3 camca budu..bersama belacan...x suka budu x pyh boh..no halll...
SANTA RM2
DAUN KESUM....daun untuk buat kuah laksa di kenali juga sebagai cenehome..
BAWANG MERAH DI MAYANG HALUS
2 INCI HALIA JUGA DI RACIK HALUS
BEBERAPA BIJI LIMAU NIPIS ATAU KASTURI..
UDANG BASAH..dan kalau mau anda juga blh msk kan bersama kerang atau perut.atau pilih yg mana2 satu..
SEDIKIT TAUGE D CELUR.
SUSUN DAUN KESUM ELOK2,RACIK HALUS HALUS TAUUUU..
GARAM DAN GULA SECUKUPNYA..

CARA2 NYA;

KISAR SERAI + CABAI KECIL + BELACAN SEHINGGA HALUS..
PANASKAN SANTAN DGN API SEDERHANA...jgn smpi mendidih..
(sebenarnya klau ikut resepi asal kita guna santan mentah..tetapi jika kita gunakan santan mentah...kerabu akan cpt basi...kalau nk mkn segera kerabu..ok..guna santan mentah,.,lebih sedap...)
MASUKKAN SANTAN KEDLM BEKAS + DGN BAWANG MERAH DAN HALIA,KERISIK SERTA BAHAN KISAR....perasa kan kuah dgn asam.garam dan gula...(kalau suka budu, blh tambah sekali ya)...
BIKA DAH CUKUP RASA MASUKKAN UDANG atau KERANG..atau PERUT..
PASTIKAN UDANG DAH DI REBUS SEBENTAR..begitu juga dgn..PERUT dan KERANG...
SETELAH ITU MASUKKAN PUCUK MENGKUDU SERTA TAUGE YG DAH D CELUR TADI...dan jgn lupa DAUN KESUM...

HIDANGKAN...

& MENGKUDU PUTIH TIDAK PAHIT...BOLEH JUGA D BUAT SAYUR LEMAK PUTIH + DGN UBI KELEDEK....

SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment