Monday 8 April 2013

DAGING MASAK MAMAK...

1 KG DAGING..
2 PKT KECIL REMPAH DAGING
SEDIKIT KULIT KAYU MANIS
2 BTG SERAI DI KETUK
SEDIKIT DAUN KARI..

BAHAN YG PERLU DI KISAR..
2 LABU BWG BESAR
4 ULAS BWG PUTIH
SEINCI HALIA..
MINYAK UNTUK MENUMIS..
150ml KICAP LEMAK MANIS..
100ml CILI SOS
GULA DAN GARAM..

DAUN SUP/BAWANG UNTUK HIASAN

CARA2 NYA;

BASUH BERSIH DAGING DAN DI POTONG NIPIS2 ATAU PUN IKUT SUKA HATI AWAKLAH...
PANAS KAN MINYAK ANGGARAN 6 SUDU..
TUMIS SERAI DAN KULIT KAYU MANIS...serta DAUN KARI....TUANGKAN SERBUK KARI DAGING...MASUKKAN AIR DLM 2 GELAS...SEBATIKAN..MASUKKAN PULAK BAHAN KISAR, DAGING SERTA KICAP SECUKUPNYA...biarkan daging empuk...perlu tambah air sebab daging lambat sikit nak empuk.
SELEPAS DAGING DAH EMPUK MASUKKAN CILI SOS..GULA DAN GARAM.
MASAKAN INI KENA LEBIH KAN GULA BG ADA LEBIH RASA MANIS..

BIARKAN DAGING MASAK SEHINGGA KERING KUAHNYA...DAN PECAH MINYAK..
TAMBAHKAN AIR JIKA DAGING BELUM EMPUK...
AKHIRNYA JIKA SUKA POTONG BULAT SEBIJI BWG BESAR SERTA POTONG DAUN SUP/BWG..DAN TABURKAN DI ATASNYA..

PETUA ;

UNTUK MELEMBUTKAN DAGING DGN CEPAT...SEMASA MASUKKAN DAGING...
MASUKKAN JUGAK DUA BATANG SUDU...BIARKAN SEHINGGA SELESAI PROSES MEMASAK...

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment