Saturday 13 April 2013

DAGING GORENG GITU- GITU..

BAHAN2NYA;
1 KG DAGING DI POTONG NIPIS2....atau ikut suka
SEBIJI BAWANG BESAR-dihiris bulat
5 ULAS BAWANG PUTIH-dihiris nipis
SEINCI HALIA- di racik
2 BIJI CILI HIJAU  dipotong membujur kecil2
2 BIJI CILI MERAH dipotong membujur kecil2
KICAP LEMAK LEMAK MANIS
SEBATANG SERAI DI KETUK
SEBATANG KULIT KAYU MANIS
SEPOKOK DAUNSUP DAN SEPOKOK DAUN BWG DIPOTONG SEINCI..

CARA-CARANYA;

REBUS DAGING HINGGA EMPUK DAN TINGGALKAN SEDIKIT AIR DAGINGNYA
PANASKAN KUALI. ..TUANGKAN MINYAK TUMIS BWG BESAR,BWG PUTIH,HALIA! SERAI..SERTA KULIT KAYU MANIS...goreng hingga naik bau...
MASUKKAN KICAP...dan
MASUKKAN DAGING SERTA AIRNYA...air jgn banyak...dlm secawan jerrr
CUKUPKAN PERASA..MASUKKAN PLK CABAI MERAH DAN HIJAU TADI...kacau lagi sekejap sampai cabai layu sikit
AKHIR SEKALI BILA DAH KERING TABUR PLK DAUN SUP/BWG...

ANGKAT....sedia untuk d hidangkan...

No comments:

Post a Comment