Tuesday 30 April 2013

CARA BERLAUK

UNTUK INTINYA;
BAHAN2NYA;
400GM DAGING KISAR..Basuh dan toskan..
1 PAKET 25GM REMPAH DAGING
SEDIKIT DAUN BWG DAN DAUN SUP..
dipotong halus2..
SETENGAH SENDUK CAMPURAN BWG KISAR...(atau cincang halus bwg merah.halia dan bwg putih).
MINYAK UTK MENUMIS..

CARA2 MEMASAK..
TUMIS CAMPURAN BAWANG KISAR ATAU BWG  CINCANG TADI..AGAK WANGI MSKKAN REMPAH TUANG DUA GELAS AIR...KACAU SEKETIKA..DAN MSKKAN DAGING..BIAR SEHINGGA DAGING MASAK..kalau air x cukup sila tambah..
PERASAKAN...( nak senang masukkan sesudu besar secukup rasa)biar sampai kering..BILA DAH OK..MSKKAN DAUN SUP DAN DAUN BWNG..ANGKAT..

UNTUK KUIH CARA...(tepungnya)
500GM TEPUNG GANDUM
200ML SANTAN PEKAT ATAU SANTAN KOTAK..
750ML AIR KOSONG..
GARAM
PEWARNA KUNING
1 BIJI TELUR..

CARA2 MEMBANCUHNYA;
TUANG TEPUNG GANDUM KEDLM BEKAS...MASUKKAN TELUR.GARAM DAN PEWARNA...TUANGKAN SANTAN
GAUL KAN DAN TUANG AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT...JGN TERLALU CAIR DAN JGN TERLALU PKT..KISAR ADUNAN DGN BLENDER..TUANGKAN KEDLM.MANGKUK

PANASKAN ACUAN..MASUKKAN SEDIKIT MINYAK MASAK DI SETIAP LUBANG ACUAN...blh gunakan tisu dapur..untuk sapu minyak dlm acuan..
TUANGKAN ADUNAN KEDLM ACUAN..TP SEPARUH JER..JGN PENUH..BILA DAH SIAP TUANG ADUNAN KEDLM SEMUA LUBANG ACUAN...MASUKKAN 1 CAMCA KECIL LAUK DAGING TADI..DISETIAP LUBANG ACUAN..BILA DAH MASUKKAN KESEMUA..TUANG LAGI ADUNAN SAMPAI PENUH LUBANG ACUAN..BILA DAH SIAP...TUTUP ACUAN..GUNAKAN API KECIL...UTK MEMASAK..BILA DAH MASAK CUNGKIL KUIH DGN LIDI ATAU GARPU...TAPI KNOR GUNAKAN PANGKAL GARPU UTK CUNGKIL KELUAR KUIH...
SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment