Wednesday 10 April 2013

AYAM MANIS MANJA

1 EKOR AYAM
SEBIJI BAWANG BESAR-dimayang
SEINCI HALIA- diracik
5 ULAS BAWANG PUTIH- dimayang
4 CAMCA SOS TOMATO
4 CAMCA SOS CILI
KICAP LEMAK MANIS SECUKUPNYA
2 BATANG SERAI -diketuk
SEDIKIT KULIT KAYU MANIS,BUNGA CENGKIH,BUNGA LAWANG dan BUAH PELAGA( bahan penumis ini dikenali juga sebagai 4 sekawan)
AIR ASAM JAWA
CABAI KISAR MENGIKUT PEDAS
GULA, GARAM, SERBUK KUNYIT DAN SEBUK PERASA..
MINYAK UNTUK MENUMIS..

CARA-CARANYA;
POTONG AYAM IKUT SUKA....BERSIH DAN  TOSKAN..
PANASKAN KUALI...TUMIS 4 SEKAWAN DAN JUGA SERAI....
BILA DAH HARUM...MASUKKAN AYAM SERTA SERBUK KUNYIT DAN SEDIKIT GARAM...KACAU SEHINGGA AYAM MENGECUT ATAU SEPARUH MASAK.
MASUKKAN PULA CABAI KISAR DAN AIR ASAM JAWA SERTA SEMUA SOS DAN JUGA KICAP...JIKA PERLU TAMBAH AIR...KEMUDIAN BILA AYAM DAH MASAK....MASUK KAN GULA..SERTA GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUPNYA...BIARKAN KUAHNYA PEKAT...AKHIR SEKALI HIASLAH DGN DAUN BAWANG/SUP

No comments:

Post a Comment