Wednesday 21 January 2015

MERTABAK ROTI CHEESY (EJ)

Mertabak Roti Cheesy.

Bahan-bahannya

✦ 12 keping roti Gardinier
✦ 1 biji bawang besar dipotong dadu
✦ 2 ulas bawang putih potong halus
✦ 1 paket daging hancur(Ramly burger)
✦ 1 biji cili merah potong halus
✦ 3 1/2 sudu besar rempah kurma
✦ 1 biji ubi kentang dipotong dadu
✦ 5 biji telur
✦ 2 cawan susu segar
✦ 1/2 paket cheese mozarella
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak inti

  1- panaskan dalam 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga  retbit bau.masukkan pula rempah kurma yang dibancuh bersama sedikit  air.Goreng hingga garing.

2- Masukkan daging hancur kedalam  kuali dan kacau hingga air agak kering.Masukkan pula bawang besar,cili  merah dan kentang.Kacau biar sebati.

3. Masukkan kiub ayam dan  kacau lagi.Masukkan pula lada putih.kacau dan biar sampai kentang empuk  dan daging agak kering.Angkat dan sejukkan.

Cara menyediakan murtabak daging

1- Kocok susu,telur dan 1 sudu kecil garam hingga sebati

  2- Celupkan 4 keping roti kedalam campuran susu dam atur dlm loyang 4  segi yang telah di sapu dengan butter.Tuang bahan inti diatas roti dan  ratakan.

3- Ulang langkah no 2 dengan roti menjadi lapisan  terakhir dan tuangkan semua baki campuran susu dan telur diatas  roti.Taburkan cheese sebanyak yang disukai diatas lapisan roti yang  terakhir.

4- Bakar lah dengan suhu kepanasan 220o c selama 40 minit dan lapisan cheese garing kekuningan.

Amboiiiii~ Memang nangis la makan Mertabak Roti Cheesy ni kejap lagi. Sedapnyeeee. Okey korang! Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment