Tuesday 6 January 2015

BIHUN SUP SEMPOI

Bahan2 nya;

Sebungkus bihun/mee kuning/kuey teow
1 kg daging/seekor ayam/tulang
Sawi
Fish ball*
Fish cake*
Tauhu*
Telur rebus
Tomato biji
Cili sos
Tomato sos
Serbuk perasa & garam
Bwg putih..
Daun sup/bawang
Bwg goreng
Cili kisar..

Cara2nya;

#Kalau guna mee atau kuey teow...didih kan air..celur kan kejap ya..n toskan airnya..basuh plk dgn air paip...dah tu kalau ada minyak zaitun..gaul kan sikit ya..x der x per..
#kalau guna bihun..didih kan air bersama sesudu besar serbuk kunyit..dah mendidih masukkan bihun..selepas bbrpa minit..cuba picit bihun tu..kalau dah blh putus dan lembut, toskan airnya..

#Daging atau tulang atau ayam...direbus  bersama.sup bunjut jer..kalau daging rebus ketul.besar2 pun ok..nanti nk mkn bihun..baru kita potong..
#goreng tauhu,fishball n Fish cake . .potong kecik2..
#tomato belah nipis2..
#potong sawi..
#ketuk bwg putih . .

#Skrg jom.kita masak..

Kita buat sepinggan2 ya...

Panaskan sedikit minyak..masukkan.sebiji bwg putih yg tlh diketuk.. (kalau suka masukkan Cili kisar . .kalau x mau kita mkn jer.dgn.sambal..nnti kita buat sambal)..cedok 2.sendok besar air rebusan..masukkan dlm kuali..masukkan cili sos n tomato sos..agak2 dlm2 sudu besar sos cili..1 sudu sos tomato . .atau secukup rasa..masukkan sawi ..tomato biji dan bahan2 goreng   serta hirisan dgg yg tlh d rebus tadi..jgn lupa garam dan serbuk perasa..
#kalau ada.yg x nk telur rebus..blh pecah kan telur dlm kuah..bila dah separuh beku..tutup api..tuang kan kuah kedlm mangkuk yg sdh ada bihun/mee atau kuey teow..taburkan dgn daun sup/bawang..juga bwg goreng..

# untuk sambal..

Sebiji bwg besar n bbrpa ulas bwg putih..kisar..
Tumis.dgn minyak yg agak lebih sikit dari biasa..sbb kita nk sambal ni nanti berminyak..masukkan cili kering kisar..garam..gula n asam jawa..masak hingga pecah minyak..x perlu lah kering sangat..
SELAMAT  MENCUBA

No comments:

Post a Comment