Thursday 3 April 2014

MASAK LEMAK PATANI...AYAM DAN UMBUT PISANG..

BAHAN-BAHANNYA;

SETENGAH EKOR AYAM..potong ikut suka. .
3 CAMCA BESAR KERISIK
4 BATANG SERAI
SEINCI LENGKUAS
CILI PADI SECUKUPNYA
SEINCI KUNYIT HIDUP. .Kunyit serbuk pun boleh
GARAM
SANTAN SETENGAH KILO...tp kalau tidak suka lemak sangat..boleh kurangkan..
2 BIJI BAWANG BESAR. .
2 BATANG UMBUT PISANG HUTAN..umbut pisang awak atau abu batu pun boleh

CARA-CARANYA;

BERSIHKAN AYAM. .toskan
POTONG UMBUT SERONG2...ATAU IKUT SUKA..
KISAR BAWANG BESAR + KUNYIT HIDUP + LENGKUAS + CILI PADI.
MASUKKAN AYAM, UMBUT DAN BAHAN2 KISAR KEDALAM.PERIUK..MASUKKAN KERISIK SERRA.2.KEPING ASAM KEPING.. ..TUANGKAN SANTAN..KACAU HINGGA MENDIDIH. ..TANPA HENTI...MASUKKAN GARAM. .BILA UMBUT DAH EMPUK..AYAM DAH MASAK..ANGKAT

Masakan ini biasanya utuk masak ayam..daging..beberapa jenis umbut..dan juga nangka muda....caranya sama jerr..tp untuk sayur2

No comments:

Post a Comment