Wednesday 30 April 2014

PEKNGA...LEMPENG ATAU TEMPEK

BAHAN-BAHANNYA

1KG TEPUNG GANDUM
1 BIJI KELAPA MESIN
MARJERIN SECUKUPNYA
GARAM SECUKUPNYA.

CARA-CARANYA

KISAR KELAPA MESIN BERSAMA AIR HINGGA MAX DLM BLENDER 1L...KISAR HINGGA HALUS..
MASUKKAN TEPUNG KEDALAM BEKAS..TUANG KAN KELAPA KISAR..MASUKKAN GARAM SECUKUPNYA. ..GAUL SEBATIKAN...TAMBAHKAN 550ML AIR BIASA...

PANASKAN KUALI. ..SAPUKAN SEDIKIT MARJERIN. .TUANGKAN SEDIKIT ADUNAN..RATAKAN...UNTUK MEMUDAHKAN..BASAH KAN TANGAN..RATAKAN TEPUNG. .AMBIL SEDIKIT MARJERIN LETAKKAN KELILING TEPUNG..BILA BAHAGIAN BAWAH DAN MASAK..LETAKKAN SEDIKIT MARJERIN DIATAS PEKNGA..TERBALIKKAN..MASAK LAH HINGGA MASAK..

SEDAP MAKAN CICAH KARI ATAU SAMBAL. ..ENAK JUGA CICAH GULA. .

2 comments: