Wednesday 26 February 2014

PAJERI TERUNG LENGGONG

BAHAN-BAHANNYA;

3 BIJI TERUNG PANJANG..
2 PKT KECIL REMPAH DAGING
3 CAMCA BESAR KERISIK
1 CWN SANTAN
2 PKT UDANG KERING
SEDIKIT DAUN KARI
SEDIKIT KULIT KAYU MANIS DAN BUNGA LAWANG. .
GARAM
GULA..
MINYAK
BWG MERAH
BWG PUTIH
HALIA

Cara-caranya; 

POTONG TANGKAI TERUNG..TAMPOK JGN BUANG..TP YG HIJAU2 KAT TAMPOK TU BUANG LAH...
BELAH 2 TRG..TP JANGAN BG PUTUS..
MAYANG KAN BWG PUTIH. .HALIA. .BWG MERAH..
PANASKAN MINYAK DALAM KUALI. .TUMIS BAHAN2 YG TELAH DI MAYANG BERSERTA DGN KULIT KAYU MANIS. BUNGA LAWANG , DAUN KARI SERTA UDANG KERING....BILA DAH WANGI. MASUK KAN REMPAH. .TAMBAHKAN SEDIKIT AIR. .BILA REMPAH DAH PECAH MINYAK. .MASUKKAN SANTAN DAN KERISIK...BILA DAH MENDIDIH. .MASUKKAN GARAM DAN.GULA..LPS TI MASUKKAN TERUNG...PAJERI INI MENGGUNAKAN GULA YG BNYK. .BOH GULA SAMPAI TERASA MANISNYA..
TERUNG PLK KENA LEMBIK. ..
RASALAH PAJERI ANDA. .oppssssss
Reneh kan pajeri hingga pecah minyak..

No comments:

Post a Comment