Wednesday 23 April 2014

KUIH GETAS-GETAS

Kuih Getas-getas..

Untuh dohnya;
250 grm tpg pulut
20 grm tpg gandum
150 grm kelapa parut
250ml air biasa...
Garam secukup rasa
Minyak utk menggorengnya. .

Cara-caranya; 
Gaul tpg pulut & tpg gandum bersama kelapa dan garam..sebatikan...
Tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yg agak lembik..bkn terlalu lembik ya...rehatkan doh sekejap dlm 15 mnt....
Panaskan minyak....ambil sedikit minyak sapu ditangan dan tapak tangan..ambil sedikit doh..bulat2 kan..kemudian tekan bagi leper dan agak nipis..trs masukkan kedlm minyak..buat bbrpa biji..selalu balik2 kan kuih..sbb kalau x blk2 kan. .kuih tu akan pecah di tengah..jd..sentiasalah balik2 kannya....bkn apa...kiih getas ni manja sikit. .maklum ler. Sdppp...
Angkat dan toskan.bila kuih dah kekuningan..bila semua dh siap..ketepikan...sekarang kita masak aor gulanya..

Untuk sira gula;

1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air..

Masakkan kan air dan gula sehingga likat...air tu kelihatan bertali ..gunakan api yg sederhana...bila dah likat..masukkan semua kuih2 tadi..kacau segera biar semuanya kena gula..tutup api...trs kan kacau hingga keluar bunga gulanya...okkkk..siappp ..angkat...buat air teh ooo...jommm kita makan...

SDP...SANGAT LEMBUT..

No comments:

Post a Comment