Wednesday 23 April 2014

Sup yong tau fu

CARA PENYEDIAAN RESEPI SUP YONG TAUFU SINGAPURA:
BAHAN-BAHAN:
Stok Sup / Pengasas sup.
- 3 liter cawan air.
- 2 cawan ikan bilis yg telah basuh dan di toskan.
- 1 sudu besar biji lada putih.
- 2 biji bawang besar (sederhana besar) dihiris.
- 5 ulas bawang putih diketuk.
- 2 ketul kiub stok ayam.
- 2 inci Halia diketuk. 
- 1 sudu besar gula. 
- Garam secukup rasa.
- 1 sudu besar minyak masak.
Cara: Layu bawang dan ikan bilis, Mendidihkan air dan masukkan ikan bilis dan juga semua bahan-bahan tadi. Simmer/ reneh sup ini selama 1 jam. Selepas 1 jam tapis airnya dan sedia sup yong tau foo yg lazat 'ala singapura

No comments:

Post a Comment