Saturday 20 July 2013

NASI ULAM / NASI KERABU....

BAHAN2NYA;

PELBAGAI JENIS PUCUK ULAM-ULAMAN....
SEKUNTUM BUNGA KANTAN
BAWANG MERAH -YG KECIL BBRAPA BIJI.
2 BTG SERAI
SEDIKIT  BELACAN
CILI PADI / CILI KERING
SEPEKET UDANG KERING
BBRAPA KETUL IKAN KERING SEPERTI IKAN TALANG..
(Kalau ikut resepi asal bubuh ikan bakar..dan jika anda suka blh bubuh ikan bakar dan x perlu bubuh ikan kering lagi)
LIMAU NIPIS/ASAM JAWA
KERISIK
SEDIKIT DAUN KESUM/CHENEHOM
NASI PUTIH PANAS SECUKUPNYA...

CARA MEMBUATNYA;

RACIK SEMUA DAUN ULAM-ULAMAN ITU HALUS-HALUS...
MAYANG BAWANG MERAH NIPIS2..
POTONG BUNGA KANTAN HALUS2..
RACIK DAUN KESUM HALUS2.
SERAI DI RACIK HALUS
(Kalau gunakan cili kering. Tolong goreng cili kering itu, )
UDANG KERING - DI GORENG
IKAN KERING DI GORENG...
TUMBUK CILI PADI + UDANG + SERAI...
IKAN KERING JUGA DI TUMBUK..DAN KEPADA YG GUNA CILI KERING..TUMBUK JUGA CILI KERING YG TELAH DI GORENG ITU...
SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI ULAM DAN BUNGA KANTAN...CAMPURKAN DENGAN KERISIK N BELACAN SERTA PERAHKAN LIMAU NIPIS DAN PERASAKAN IA...(Rasalah masin, masam dan manisnya)
BILA DAH CUKUP RASA....GAUL LAH DGN NASI YG MASIH PANAS...
NIKMATILAH NASI ULAM/KERABU YG ENAK INI...

#KALAU BOLEH..SEMUA BAHAN2 TUMBUK JGN DIKISAR..SUPAYA  KITA DAPAT MENIKMATI NASI ULAM DGN SEMUA BAHAN TERASA WAKTU KITA MENGUNYAH NANTI..

CUBA TAU..JANGAN TAK CUBA....

No comments:

Post a Comment