Tuesday 16 July 2013

BUAH MELAKA

BAHAN2NYA;

600GM TEPUNG PULUT
550 ML AIR
DAUN PANDAN ATAU PEWARNA
SEBIJI KELAPA PARUT YG PUTIH SAHAJA.
GARAM SECUKUPNYA

CARA MEMBUATNYA;

KISAR DAUN PANDAN DGN AIR...TAPIS . KEMUDIAN AIR +GARAM..=
TUANG SEDIKIT DEMI SEDIKIT KEDLM TEPUNG PULUT...ULI HINGGA JD DOH. DOH BIAR LEMBUT..
AMBIL KELAPA PARUT + SEDIKIT GARAM....DAN KUKUSLAH SEKETIKA ATAU MASUKKAN KEDLM MIKROWAVE SELAMA 2 MIN.
Proses ini untuk melambatkan klapa dari cepat masam.

DIDIHKAN SETENGAH PERIUK AIR...BILA DAH MENDIDIH , BENTUK BULATKAN ADUNAN..TEKAN SEDIKIT DGN IBU JARI DAN MASUKKAN
GULA MELAKA..TUTUP SEMULA DAN MASUKKAN KEDLM AIR YANG SDG MENDIDIH TADI..BUAT BEBERAPA BIJI...BILA KUIH TIMBUL DI PERMUKAAN , ITU TANDANYA KUIH DAH MASAK..BIARKAN DIA TIMBUL SEKEJAP..AMBIL PENAPIS ( penapis teh pun blh)GOYANG2 KAN.SUPAYA AIRNYA TURUN DAN TUANG KEATAS KELAPA PARUT TADI...GOLEK2 KAN KUIH BIAR BERPALUT DGN KELAPA...HIDANGKAN..

No comments:

Post a Comment