Sunday 7 July 2013

AGAR-AGAR KEMENYAN

BAHAN2 NYA

30 GM AGAR2
GULA PUTIH SECUKUPNYA
GULA MERAH SECUKUPNYA
SEDIKIT GARAM
SUSU PEKAT MANIS SECUKUPNYA
AIR SEBANYAK 9 GELAS( TERMASUK AIR GULA MERAH)
DUA HELAI DAUN PANDAN

CARA2NYA;

MASAK GULA MERAH...TOS KAN AIRNYA..
REBUS AGAR2 BERSAMA DGN 8 GELAS AIR..SERTA DAUN PANDAN..
BILA DAH HANCUR...CEDOK SEDIKIT (ANGGARAN 2 GELAS)
KEDALAM PERIUK LAIN...MASUKKAN SUSU PEKAT MANIS SECUKUPNYA DAN MASUKKAN SECUBIT GARAM..masukkan dlm bekas..sejukkan dlm peti ais di tempat beku..
BAKI TADI...MASUKKAN GULA PUTIH SECUKUPNYA DAN SEGELAS AIR GULA MERAH SERTA SECUBIT GARAM..kecilkan api..
BILA AGAR2 YG KITA BEKUKAN TADI DAH KERAS...KELUARKAN DAN POTONG
KECIK2...TABUR KAN KEDLM ACUAN...
TUANGKAN AGAR2 YG BERGULA MERAH TADI KEDALAM ACUAN..BIARKAN DIA BEKU....

BILA DAH BEKU...POTONG DAN SILALAH MKN...

No comments:

Post a Comment