Wednesday 17 July 2013

CUCUR UDANG

BAHAN2NYA;


600GM TPG GANDUM

SECAWAN TPG BERAS

600GM UDANG BASAH
SEDIKIT SAYUR KUCAI.
SEBIJI BWG MERAH BESAR(KALAU SUKA)
SODA BIKARBONAT.
MINYAK
GARAM..

CARA2.MEMBUATNYA;

BERSIHKAN KUCAI...PTONG SEINCI..SEINCI DAN TOSKAN..
BERSIHKAN TAUGEH..TOSKAN..
BERSIHKAN UDANG..TOSKAN
MAYANG BAWANG NIPIS2..
MASUKKAN KESEMUA BAHAN KEDLM TEPUNG KECUALI UDANG....MASUKKAN PEWARNA JIKA SUKA.JANGAN LUPA GARAM..BERSAMA SODA BIKARBONAT....GAUL..SEBATIKAN ADUNAN...BANCUH ADUNAN BIAR LEMBIK....
PANASKAN KUALI...AMBIL SEEKOR UDANG MASUKKAN KEDLM TEPUNG..JEMPUT LAH TEPUNG YG BERUDANG ITU KEDLM KUALI..BUATLAH BBRAPA..BIJI .GORENGLAH HINGGA KEKUNINGAN...DH MASAK.ANGKAT..HIDANGKAN BERSAMA KUAH KACANG ATAU BOLEH JUGA DI CICAH SOS..

#SETIAP SEKETUL CUCUR SEEKOR UDANG...TAPI BOLEH JUGA KALAU UDANG TU DIPOTONG KECIL2 DAN GAUL BERSAMA DENGAN TEPUNG..

No comments:

Post a Comment