Thursday 19 March 2015

APAM CONETTO(SABRINA.KHAN)

REESEPI APAM CONETO
BAHAN2
1 1/2 cwn tepong gandom di ayak dulu
2 biji telor*
1/2 cwn gula halus*
3 sudu mkn air aiskrim soda
2 sudu mkn minyak
1 sudu teh ovalet*
1 cwn coklat
Sedikit kacang tumbuk
CARA BUAT
Pukul bahan2 bertanda * hingga putih dan gebu
Masukkan minyak dan air aiskrim soda dan pukul sebati
Bahagi adunan utk diwarnakan
Curahkan sedikit adunan dlm corong kertas spt dlm gambar dan kukus dlm 15 minit menggunakan 3 layer kukusan yg telah dipanaskan terlebih dahulu...sbb corong ni akak didirikan pada lubang2 kukusan yg di tingkat kedua ok...lps tu baru curah warna yg kedua dan bila masak sejukkan apam dahulu
Cairkan coklat cara double boiler dan curahkan pada apam yg sejuk tadi dan tabur kacang tumbuk dan sejukkan dlm freezer utk bekukan coklat
Bila coklat dah keras baru buka kertas corong dan siap utk dimakan

No comments:

Post a Comment