Sunday 28 February 2016

MI KUAH BEREMPAH..

Mi kuah berempah

Bahan2 untuk kuahnya;

-1/2kg udang..asingkan kulit &isi
-segenggam cili kering..rebus hingga lembut..
-3/4 cawan taucu yg tlh d basuh bersih
-1bj bwg besar + 3 ulas bwg putih + sedikit halia..kisar halus
-2 biji keledek oren..dlm1/2 kg..kopek dan rebus..
- 1tin sedang tomato  puri 
-1 tin tomato  sup
-1 paket kecil rempah kari daging faiza
-garam secukupnya..

Cara2 memasak kuah..

1. Rebus isi udang...sekejap jer ya..air jgn buang..kisar halus..

2..rebus kulit dan kepala udang..sejukkan..kisar halus bersama air rebusan ..tapis..ambil air nya jer..

3..kisar keledek bersama air rebusannya..

4..kisar halus cili bersama sedikit minyak..

5..panaskan minyak..ikut suka lah nk minyak bnyk  ke sikit..
6..kisar hingga halus taucu

7..tumis bwg kisar..kacau jap..masukkan rempah... (rempah td x perlu bancuh dulu..tuang terus)..masukkan cili kisar..kacau..masukkan tomato puri dan tomato sup..kacau lagi..masukkan udang kisar..ubi kisar dan air kulit  udg yg tlh dikisar tadi..juga masukman taucu..tambah kan air..disini anda blh pilih tahap kepekatan kuah yg anda mau....didih kan kuah..masukkan garam..x perlu  msukkan serbuk perasa..

Bahan2 isinya;

2kg mi kuning..
Sedikit taugeh
3 keping tauhu
2 pkt fishball
2 pkt fishcake
Sedikit daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Bbrpa biji telur  rebus..

Cara2nya;
Didihkan air..masukkan mi..biar kan dlm bbrapa minit..toskan airnya..dan basuh mi..tos kan..
Goreng  tauhu..fishball n fishcake..potong kecik2..kopek telur dan belah 2.. (ikut sendiri lah nk belah brp pun)

Utk sambalnya;
Resepi sambal sama dgn resepi sambal nasi lemak..
2 mangkok cili kering
Semangkok bahan2 kisar..bwg merah + bwg putih + halia..
1/2 cawan ikan bilis..
Belacan,gula melaka 1/2 ketul..3 keping gula melaka..gula biasa secukupnya..garam.secukupnya..kisar ikan bilis dgn belacan..serta sedikit asam jawa yg sdh d buang.bijinya..

Cara2nya..

Panas kan minyak..minyak  bg lebih ya..tumiskan bwg2 kisar..masukkan cili kisar...ikan bilis kisar.masukkan air..biarkan.ia mendidih..masukkan gula melaka..bila kuah agak pekat..slow kan api..masukkan gula..jgn kacau..biar lan.hingga 10 mnt..kmdian kacau..rasa kuah nya..bila semua dah ok..biarkan sambal mendidih hingga betul2 pkt..

Sekarang..jom sediakan..

Ambik mi..masukkan fish  ball..fiah cake n tauhu..masukkan telur..taugeh mentah atau celur..taburkan daun sup n daun bwg..juga bwg goreng . .
Cedok kuah..tuang dlm mangkok ada mi..jgn lupa sambak..nnti x best plk.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment