Tuesday 16 February 2016

SUP CENDAWAN

Bahan2nya

2 paket cendawan tiram
1 bekas cendawan butang hitam..di belah 4
1 bekas cendawan butang putih..d belah 4
2 rumpun cendawan jepun (yg macam togeh )
2 batang saleri..potong kecil2
2 biji bwg besar..belah 4
4 ulas bwg putih
200ml cooking cream
Sedikit mix herb
2 kiub ayam..
Sedikit minyak zaitun
Air
Garam..
1/2 ketul butter..
Sedikit tpg gandum..

Cara2nya

Panas kan minyak zaitun..agak2 dlm 6 sudu besar..masukkan bwg merah & bwg putih..kacau sampai layu..masukkan 2 mug air..masukkan kiub ayam...biarkan mendidih...masukkan semua cendawan..saleri..cendawan jepun..yg macam togey tu..buang 2 inci dr bwh ya..
Kacau tengok..kalau sng kacau..air dh cukup..kalau agak susah kacau..tambah sikit lagi air ya.
Boh garam..sikit jer..
Biarkan mendidih..kemudian..tutup api..sejukkan..

Dalam bekas lain...panas kan butter . .api sederhana ya...bila dah cair..masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit  sehingga jadi doh lembik..

Kisar cendawan yg dah di masak tadi bersama2 butter yg kita dah masak kejap tadi..kisar sampai halus..tuang dlm periuk..bila dah.siap kisar kesemuanya..buka api yg paling kecil..kacau..masukkan cooking cream...dan kemuadian masukkan mix herb... (ikut suka nak boh bnyk ke sikit).. kacau sampai.mendidih..rasalah..cukup x garam.nya..siappp..dah blh mkn..

#kalau nak warna sup yang cerah..jgn guna cendawan butang hitam. Guna yg putih je..
#cendawan shitake jgn guna..sbb ada bau yg x.menyenangkan..tp kalau suka..bubuh jer)

No comments:

Post a Comment