Friday 19 February 2016

LAKSA SARAWAK

Bismillah
Assalamualaikum 😘
semoga harini lebih baik dari
semalam..😍 MasyaAllah..Allah
bagi sedap laksa nii.. 😍😍😋😋

LAKSA SARAWAK
***********************
*Bahan-bahan
Meehoon (celur)
Pes sarawak 5sb
Kuib pati ayam 2
Santan pekat 3sb
Sos tiram 3sb
Gula/garam secukup rasa

*Bahan Hiasan
Udang 8 ekor
Isi daging ayam
Telor dadar (hiris nipis)
Daun ketumbar (hiris)
Limau kasturi
Taugeh

*Cara Penyediaan
1) Rebus air dalam 2 mangkuk sederhana,
taruk ayam..rebus sampai empuk..angkat,
siap2 daging ayam..pastu masukkan
udang..rebus kejap..angkat..

2) Air rebusan jangan buang..terus masukkan pes sarawak, santan, sos
tiram, kiub , rebus sampai mesra..
tambah perasa apa yg kurang..

3) Curahkan diatas meehoon dan hiasakan
dengan bahan hiasan..sedia dihidangkan.
_______________________________________

SAMBAL BELACAN
**************************

*Bahan
Cili merah 8 tangkai
Cili padi 4 tangkai
Belacan 3 inci
Minyak 1 cawan

*Caranya
Blender semua bahan dengan
minyak..pastu terus tumis sampai
pecah minyak..taruk gula sikit..siap 😀

PES LAKSA SARAWAK
******************************

**Bahan Kisar
Cili kering 12 tangkai (rebus dulu)
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 2 inci
Lengkuas 1 inci
Serai 2 batang
Belacan 1 inci
Serbuk jintan manis 3sb
Serbuk ketumbar 3sb
Udang 4 ekor (buang kulit)
Kacang tanah 4sb (sangai)
(...kisar semua sampai halus...)

*Bahan Perasa
Gula melaka/Nise secukup rasa
Garam secukup rasa

**Cara Penyediaan
1) Panaskan minyak..Tumis bahan
sampai betul2 pecah minyak..masak
dalam 20 30 minit.. dah siap.. sejukkan.

Selamat mencuba!! 😀

Bismillah 😘😘

Tqvm Atie Jumaat..semoga allah limpah kan rezeki  utk awak aamiin.
Halal kan resepi ni ya..
Tq jgk utk farah yg share kan utk knor..Allah saja lah yg mmbalas budi awak tu..

No comments:

Post a Comment