Wednesday 14 August 2013

Sup tulang

BAHAN2 NYA

2KG TULANG
3 BIJI BWG BSR
6 ULAS BWG PUTIH
SEINCI HALIA
4 SEKAWAN
1 CAMCA BSR REMPAH SUP
2 BIJI TOMATO
SUP BUNJUT
DAUN SUP/ DAUN BAWANG
BAWANG GORENG
2 KEPING ASAM GELUGUR
SEDIKIT MINYAK UTK MENUMIS
KALAU ADA YG SUKA NK MASUKKAN KENTANG N CARROT...SILAKAN

CARA2 MEMASAK

BERSIH KAN TULANG = TOSKAN
BWG BESAR + BWG PUTIH + HALIA = DIKISAR BERSAMA HINGGA HALUS.
PANASKAN SEDIKIT MINYAK + TUMIS 4 SEKAWAN = SAMPAI WANGI..
MASUKKAN BAHAN KISAR = KACAU
MASUKKAN REMPAH SUP + SEGLS AIR = KACAU HINGGA WANGI.
MASUKKAN TULANG + SATU JUG AIR ATAU SECUKUP NYA + SUP.BUNJUT + TOMATO BIJI = MASAK HINGGA DAGING YG ADA KAT TULANG EMPUK... BILA DAH EMPUK MASUKKAN 2 KEPING ASAM GELUGUR...PERASA KAN SUP DGN GARAM DAN SERBUK PERASA...
BILA SEMUA DAH OK...SENDUKKAN DLM.MANGKUK TABURKAN DGN DAUN SUP N DAUN BAWANG YG DIPOTONG HALUS2 BERSAMA BWG GORENG...HIDANG KAN..

# UNTUK PROSES MEMPERCEPAT KAN DAGING EMPUK..MASUK KAN 2 BILAH CAMCA KEDLM SUP SEMASA MEMASAK..BIAR KAN CAMCA DIDLM MASAKAN HINGGA SELESAI..

No comments:

Post a Comment