Tuesday 20 August 2013

APOM MANGKOK..

BAHAN2NYA

1 CWN RAGI...(cara buat ragi ....sila semak diatas..)
1 CWN GULA
4 CWN TEPUNG BERAS
3 CWN AIR
4 CAMCA KECIL ENO....SEBARG PERASA..
KELAPA PARUT SECUKUPNYA

CARA2 MENYEDIAKANNYA...

KISAR RAGI + SECWN AIR = TAPIS DGN PENGAYAK TEPUNG..
RAGI YG TLH DI TAPIS + SECWN GULA + 4 CWN TEPUNG BERAS + 2 CWN AIR = KISAR HALUS DAN TAPIS LAGI...
SIMPAN 8 JAM.....SEDIAKAN PERIUK PENGUKUS..DIDIH KAN AIR....KEMUDIAN MASUKKAN ENO...KACAU...BAHAGIKAN ADUNAN JIKA ANDA MAU BERBAGAI WARNA...KALAU DUA WARNA..BUAT DUA BAHAGIAN..SATU PUTIH..SATU LAGI WARNAKAN HIJAU ATAU SEBARANG WARNA...
SEDIAKAN ACUAN...SUDUKAN ADUNAN KEDLM ACUAN...SUDU KAN WARNA SATU PERSATU DLM SATU SATU ACUAN...adunan 3/4 acuan.KUKUS 2O MIN...BUAT HINGGA HABIS....
UNTUK KELAPA PARUT...GAULKAN DGN SEDIKIT GARAM...DAN KUKUS SEKETIKA..
SIAP   DAH BLH MKN..

No comments:

Post a Comment