Monday 26 August 2013

LAKSA PENANG..

BAHAN2NYA

UNTUK KUAHNYA;

IKAN SEKILO......ikan sardin.atau ikan kembung
BELACAN SEINCI...pilih belacan yg terbaik
CABAI KERING MESIN SECUKUPNYA
2 BIJI BWG BESAR
2 KUNTUM BUNGA KANTAN
SEDIKIT DAUN KESUM/ CHENEHOM
1/2 BIJI SENGKUANG Saiz kecil
1O KEPING ASAM KEPING / GELUGOR

BAHAN2 TAMBAHAN

2 KG LAKSA BASAH.celur sekejap jerr..( kalau guna laksa kering..sila rendam terlebih dahulu....didihkan air...rebus laksa hingga lembut...tuang kedlm penapis...basuh laksa...tos kan dia)

SEBIJI TIMUN...DI POTONG KECIL2
BBRAPA BIJI BWG BESAR...DIMAYANG HALUS
NENAS...DI POTONG KECIL2
CILI PADI..KALAU SUKA
DAUN SALAD
BBRAPA BIJI TELUR REBUS...

CARA2 MEMASAK KUAH

PESIANG DAN REBUS IKAN BERSAMA 3 KEPING ASAM GELUGOR..
KISAR BWG BESAR + SENGKUANG + BELACAN = TUANG DLM PERIUK.
TOS AIR REBUSAN IKAN..TUANG BERSAMA BHN KISAR TADI..JUGA ASAM KEPING TADI..MASUKKAN SEKALI KEDLM PERIUK..
ASINGKAN ISI IKAN DR TULANGNYA...KISAR ISI IKAN...TUANG KEDLM PERIUK TADI...KISAR PLK TULANG IKAN..TAPIS ...AMBIL AIR NYA...KISAR LAGI SEKALI..TAPIS LAGI..AMBIL AIRNYA AJER...CAMPUR KEDLM PERIUK TADI...MASUKKAN CILI KISAR SECUKUPNYA...BUNGA KANTAN DIBELAH DUA....MASUKKAN SEKALI..JGN LUPA DAUN KESUM...TAMBAH KAN ASAM KEPING..GARAM DAN SERBUK PERASA ...didih smpai masak...dan hidangkan bersama laksa + timun + nenas + telur + bawang serta salad....

No comments:

Post a Comment