Thursday 23 July 2015

Mee kuah udang (knor)

Mee kuah udang

Bahan2nya;

1kg udang.. (lagi besar lagi bagus)..
1 cwn kacang tanah yg tlh dikisar halus.
Kisar ;..
2 biji bwg besar + 4 ulas bwg putih + sedikit halia + sedikit lengkuas + 2 batang serai...
Cili kering..rebus sampai lembut..kisar dgn sedikit  minyak (bubuh minyak utk hancurkan biji nya)
2 biji keledek
1 tin kecil tomato  puri...
Minyak utk menumis..

Cara2 memasak kuah;
Bersihkan udang..cabut kepala dan sebahagian kulit badannya..
Buangkan kotoran kat belakang udang..basuh dan toskan..
Panaskan air..jgn bnyk sangt..rebus celur.udang sekejap..udang dah masak..angkat..air rebusan jgn buang ya..
Kepala dan kulit udang..jgn buang..basuh bersih dan rebus sampai mendidih...sejukkan  dan kisar hibgga halus dan tapis..ramas dan buang hampas kulit udang..buat sampai habis..rebus keledek hingga empuk..dan kisar halus..
Panaskan minyak . .tumis bawang dan lain2 yg d.kisar.tadi..tumis dan kacau hingga naik bau..masukkan cili kisar..kacau lagi.masukkan tomato puri..masuk kan kacang tanah yg tlh d kisar..masukk air rebusan udang..serta air.rebusan.kulit udang..juga masukkan keledek yg tlh d kisar..biarkan mendidih..perasakan dgn garam gula ..aji...dan kalau x cukup asam.blh tambah asam jawa..

Utk hiasannya...
4 biji kentang
5 biji tauhu
Daun sup/bawang
Bawang goreng . .
Bbrpa biji telur rebus
Sedikit tauge..nk celur blh..hidang mentah pun blh..

Goreng  tauhu..ketepikan..
Kentang  yg dah empuk..dikopek kulit dan di goreng..ptong kecil2..
Tauhu pun di potong kecil2
Daun sup/bawang pun potong kecil2..
Didihkan air..masukkan.mee ..biar kan kejap..lepas tu tuang kan ke.dlm tapis..
Bila semua dah siap..hidangkan lah

No comments:

Post a Comment