Tuesday 21 July 2015

CHAR KUEY TEOW

bahan2nya;

Kuey teow
Kucai
Togeh
Udang/kerang 
Cili kering kisar
Bwg putih yg tlh di kisar
Telur..
Air jika perlu
Minyak masak..

Cara2nya
Kalau kicap sany char kuey teow kita kena bancuh dulu..1 bhgian kicap + 4 bahagian air panas...

Panas kan kuali dgn sedikit minyak.. (kalau nak hasil terbaik..gunakan dapur yg blh kita kuat dan slowkan api..mcm org niaga guna tu)
Masukkan 4 ekor udang..guna api agak kuat..bbrpa saat jer..udg dah merah..slow api..masukkan bwg putih..cili ..besarkan api kjp..kacau kjp..slow api..masukkan kerang (yg dah rebus..kalau kerang mentah masukkan bersama udang  )masukkan sesenduk  kicap...masukkan sayur2 dan segenggam kuey teow..kuat kan api..kacau kjp jer..slow kan api..pecah kan Telur . .kuat kan api..segera kacau..dlm 5 saat..tutup api..siap..
Kalau nak lebih berkuah..masa masukkan kuey teow blh tambahkan sedikit air..

No comments:

Post a Comment