Monday 1 June 2015

Tepung talam.ubi

TALAM UBI KAYU ( Rujukan Dr Resepibdaria, Resepi Asal Chef Asma)

LAPISAN BAWAH
Bahan-bahannya:-
700gm ubi kayu (parut dan timbang)
100ml santan pekat
300ml air
250gm gula castor
sedikit pewarna kuning
Cara-caranya:-
Satukan kesemua bahan-bahan kedalam periuk dan kacau rata
Masak semua bahan-bahan sehinga pekat
Tuang kedalam loyang dan kukus selama 25 minit
LAPISAN ATAS:-
Bahan-bahannya:
100gm tepung beras
50gm tepung ubi
50gm tepung gandum
2 tsp garam
200ml santan pekat
800ml air
* sy guna 500 ml santan sederhana pekat dan 500 ml air
Cara-caranya:-
Bancuh semua bahan-bahan diatas
Tapis kedalam periuk, masak sehingga naik wap
Tuang keatas lapisan bawah
Kukus selama 30 minit.

No comments:

Post a Comment