Wednesday 20 May 2015

LONTONG

Kuah Lodeh..

Bahan2nya
3 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
Seinci halia
Seinci lengkuas
2 inci kunyit hidup
(Kalau suka sedikit udang kering)
#kisar kesemuanya sekali..

1/4 biji kubis
1 biji carrot
1 paket baby jagung
3 urat kacang panjang
Sepeket tempe
2 biji tauhu
Sekeping fu chuk
Sebungkus kecil su'un
2 btg serai..dititik..
Santan secukupnya
2 biji cili hidup..
300grm udang basah..

Cara2nya

tumis bahan2 kisar dgn sedikit minyak..kacau kejap..masukkan air..jgn banyk sangat..nnti nk masukkan santan lagi..masukkan jugak serai..
Rendam su'un dgn fu chuk.. (fu chuk tu patah2 kan dulu ya)
Potong sayur2 tu semua..basuh dan toskan..
Bila kuah tadi dah mendidih..masukkan santan..garam..n serbuk perasa...tauhu juga tempe yg dah dipotong2..kemudian masukkan semua sayur2 dan cili....rasa kuah..cukup lemak x..masin..ok kaa..x ok..tambah lagi santan dan grm..ooppss..jgn lupa..masukkan 3 keping asam gelugur..masukkan masa kuah mendidih tadi..sblm boh sayur..bika dah ok rasanya..masukkan udang...kacau bbrpa minit..tutup api..siap..

#ooppppss..jgn lupa rebus nasi impit ya...

Sambal ikan bilis..

100 grm ikan bilis putih
2 biji bwg bsr*
3 ulas bwg putih*
Kisar bhn2 yg bertanda*..
Cili kisar secukupnya..
Sekeping gula melaka..
Garam n gula..

Goreng  ikan bilis..masukkan bahan2.kisar..masukkan cili..kacau..masukkan air asam jawa..masukkan gula melaka..grm dan gula..masukkan sedikit air..rasa dulu..bila dah ok..sederhanakan api..biarkan sambal mendidih sampai pecah minyak..dan kuahnya pekat..

No comments:

Post a Comment