Monday 1 June 2015

KUIH KASWI PANDAN

KUIH KASUI
Bahan-bahannya;

3 CAWAN TEPUNG GANDUM
5 1/2 CAWAN AIR(TERMASUK AIR DAUN PANDAN  )
DAUN PANDAN SECUKUPNYA UTK DPT KAN WARNA HIJAU ORI.. (GUNTING KECIL2..KISAR DGN AIR DAN TAPIS)..
1  SETENGAH CAWAN GULA PASIR.
1/2 CAWAN TEPUNG JAGUNG
SEDIKIT GARAM
2 SUDU BESAR AIR KAPUR
1/2 KG KELAPA PARUT YANG PUTIH SAHAJA..
CARA-CARANYA;

SEDIAKAN AIR UNTUK MENGUKUS..DIDIHKAN..
SATUKAN KESEMUA BAHAN2 DIATAS GAUL HINGGA SEBATI..KALAU MASIH BERKETUL...KISAR DENGAN BLENDER ..BIAR HALUS.

SAPU KAN MINYAK.DALAM LOYANG..TUANG ADUNAN KEDALAMNYA..KUKUS SELAMA 50 MINIT..
SELEPAS ITU KUKUS PULA KELAPA PARUT +.SEDIKIT GARAM SELAMA.15 MINIT..SUPAYA KELAPA X CEPAT MASAM..
SELEPAS KUIH SEJUK..POTONG DAN GAUL KAN DENGAN KELAPA TADI..SIAPPPP.

No comments:

Post a Comment