Friday 19 June 2015

Beriani pakistan (kukus) kak nor

Beriani Pakistan 

Bahan2nya;

Untuk lauknya dulu..
●1kg daging.. (kambing/ayam/rusa...ikut suka lah..pilihan anda)
●3 biji bwg bsr
●5 ulas bwg putih
●2 inci halia +- lah ya
(Kisar bwg bsr + bwg putih + halia hingga hancur)
●4 sekawan
●1 sb ketumbar
●1 sb jintan manis serbuk
●1 sb jintan putih serbuk
●1 sb serbuk kunyit
●1 setengah cwn yogurt  perasa asli
●2 biji tomato potong dadu
●sedikit garam
●2 helai daun bay..
●sedikit minyak utk menumis..

Cara2 memasak;

Potong  daging nipis2..perap dgn sebahagian bahan2 kisar tadi..semua jintan  dan serbuk ketumbar serta serbuk kunyit serta.sedikit garam..
Perap min 1 jam..
Panaskan minyak..tumis 4 sekawan..masukkan sebahagian lagi bahan kisar tadi..kemudian masukkan daging yg telah di perap tadi..masukkan.air sampai tenggelam daging..bila dah hampir kering
Masukkan yogurt  dan tomato..biarkan sampai pecah minyak..masukkan.daun bay..garam dan.gula biar secukup rasa..renehkan sampai kuah pekat..ketepikan..

Nasinya pula;

●5 gelas (1 kg) beras basmathi..
●10 kuntum bunga cengkih
●5 biji buah pelaga
● sedikit minyak atau 2 camca majerin
●sedikit garam..
●2 helai daun bay

Cara2 memasak;

■rendam beras 20 mnt..toskan
■didihkan 6 gelas air
■masukkan semua bahan2 utk nasi tadi..bila dah mendidih..masukkan beras..masak hibgga kering air..tutup periuk..slow kan api..biarkan bbrapa minit tutup api.. (kacau nasi..dan nasi biarkan mentah)

PERSEDIAN UTK KUKUS NASI BERIANI

# bbrapa pokok daun ketumbar..potong seinci seinci . .
#4 Biji cili hijau atau merah..potong  serong2 pun blh..seinci2 pun blh..
#3 biji tomato didadu
#kismis atau badam
#bawang goreng
#safron atau pewarna kuning cecair
#susu cair atau susu segar..

Skrg mari kita mulakan ya..
Sediakan periuk lain (knor terus guna pengukus..sbb pengukus knor lubang kecil2..kalau anda ada periuk kukus yg biasa..lubang besar..guna kain net/jaring)

Lapisan 1...
~ambil bbrapa senduk nasi..masukkan dlm periuk..ratakan..

Lapisan 2..
~tabur cabai potong..tabur daun ketumbar,kismis, bwg goreng, tuang rata2 sedikit susu...tuang kan rata2 secamca pewarna kuning..

Lapisan 3..
~ambil daging tadi ratakan diatas lapisan ke2..kemudian tutup daging dgn nasi..ulang semula lapisan 1 hingga 3..pastikan lauk daging tadi adalah lapisan atas sekali...

Akhir nya..kukus lah hingga nasi masak..sblm kukus buat kan lubang di tengah2 nasi..supaya  ada ruang utk wap naik..

Bila dah masak..dan dah nk makan..gemburkan nasi dgn berhati2..
@ Kalau anda suka..masa lapisan ke2..anda boleh susun telur rebus dan kentang rebus..tp knor x buat sebab kat rmh ada yg x mkn telur dan ubi kentang knor buat Dalca..jadi knor rasa x perlulah)
# sdp mkn nasi beriani dgn Dalca dan air asam..
SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment