Thursday 5 February 2015

ROTI JALA/ROTI SORAI

Bahan-bahannya;

1kg tepung gandum
Sebiji telur
500ml santan
1350ml air
#kalau anda menggunakan santan yg diperah sendiri...campurkan jumlah air dengan santan..
Sedikit pewarna...(ikut suka lah nk bubuh warna apa pun pun..tp yg selalunya warna kuning..tp disini knor.cuba 2.warna..hijau dan kuning...)
Garam secukupnya..

Cara-caranya;

Campurkan semua bahan-bahan diatas...masukkan santan dan tuangkan air sedikit demi sedikit...kalau anda rasa air x perlu guna sampai habis..terpulanglah ya...kadang2 penggunaan air bergantung pada kualiti tepung..
Lebih cantik adunan kalau kita blend...
Kemudian asingkan untuk letakkan.warna yg berbeza...masukkan dlm botol acuan roti jala..
Sapu sedikit minyak dah surai lah dalam kuali..
Bila dah masak..percikkan sedikit minyak atas roti jala..balikkan dan lipat lah ia..
Blh di makan dengan kari ayam.atau kari daging..

No comments:

Post a Comment