Thursday 8 May 2014

PULUT KUKUS

BAHAN-BAHANNYA. .

2 KG BERAS PULUT..DIBASUH
1/2KG SANTAN
SEDIKIT GARAM. 2 KEPING ASAM GELUGUR..

RENDAM BERAS PULUT SELAMAT LEBIH KURANG 2 JAM..JIKA PUKUT SUSU..KALAU PULUT BIASA..LEBIH DARI.4.JAM
MASUKKAN 2 KEPING ASAM.DAN KUNYIT SECUKUPNYA..RENDAM BERSAMA PULUT TADI..

BILA DAH CUKUP MASA..TOS KAN PULUT..JANGAN BASUH..KUKUS HINGGA MASAK..BILA DAH MASAK...TUANG PULUT DALAM BEKAS..TUANGKAN SANTAN YANG TELAH DIBANCUH DEGAN GARAM..GAUL SEBATIKAN..KEMUDIAN KUKUS SEMULA SELAMA 29 MINIT..ANGKAT DAN BOLEH DI HIDANGKAN.
BERSAMA INTA ATAU SAMBAL TUMIS...ADA JUGA MAKAN  DWNGAN RENDANG ATAU KARI..

No comments:

Post a Comment