Sunday 11 May 2014

DALCA KAMBING/TULANG ATAU APA-APA JER LAH..

1/2 KG KAMBING
5 BIJI KENTANG
1 BIJI CARROT
SEBIJI TERUNG/PISANG MUDA/3 BATANG RAMUNGGAI..
*2 BIJI BAWANG BESAR
* 5 ULAS BAWANG PUTIH
* SEDIKIT HALIA
4 SEKAWAN
3/4 CAWAN KACANG PARPU/DAL
4 PAKET KECIL REMPAH DAGING
SEDIKIT AIR ASAM JAWA
SEBIJI TOMATO
2 BIJI CABAI HIJAU BESAR..
SANTAN 300 GM

CARA-CARANYA

BERSIHKAN KAMBING. .TOSKAN
KALAU KAMBING TU BERBAU KUAT..BASUH DENGAN TEPUNG. .

KISAR BAHAN-BAHAN YANG BERTANDA* BERSAMA. ..
REBUS KACANG DAL BERASINGAN...KISAR SEPARUH HALUS..
TUMIS 4 SEKAWAN BERSAMA DAUN KARI..MASUKKAN BAHAN -BAHAN KISAR..KEMUDIAN MASUKKAN REMPAH..TUANGKAN 2 GELAS AIR...KACAU SEBATI..BILA MENDIDIH. .MASUKKAN KAMBING...

KOPEK UBI ..BELAH 2...BULAH 6 UNTUK TERUNG. .POTONG SERONG UNTUK CARROT. .PISANG TU KOPEK BUANG KULIT NIPIS HIJAU TU JER..POTONG SERONG....BUAH RAMUNGGAI. .KIKIS KULIT NYA..POTONG 2 iNCI..2 INCI..

BILA DAGING DAH EMPUK.  MASUKKAN KACANG DAL KISAR ...MASUKKAN SEMUA SAYUR-SAYURAN..TAMBAH AIR SECUKUPNYA. .BIAR MENDIDIH. .MASUKKAN SANTAN. .BILA UBI SEPARUH EMPUK. .MASUKKAN PISANG...TOMATO DAN CILI HIJAU YANG DI BELAH 2..TP JANGAN PUTUS..BILA PISANG DAH EMPUK..BUBUH GARAM. .KALAU KUAH PEKAT TAMBAH AIR SIKIT...MASUKKAN SEDIKIT AIR ASAM JAWA..BG RASA JER..
* KALAU ADA MANGGA MUDA..KALAU BOLEH YANG MASIH LEMBUT EMPULURNYA..BELAH DUA...JIKA DAH BUBUH MANGGA..X PERLU ASAM JAWA LAGI....

SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment