Wednesday 26 February 2014

MASAK LEMAK TEMPOYAK IKAN PATIN. .

BAHAN-BAHANNYA;

1 KG IKAN PATIN. .dipotong beberapa bahagian..
CILI PADI SECUKUPNYA
KUNYIT HIDUP SECUKUPNYA
SANTAN SECUKUPNYA
2 BIJI BAWANG BESAR. ..kalau guna bawang kecil..lagi sedap...kalau bawang kecil guna 6 biji..
4 KEPING ASAM GELUGUR
3 SUDU PENUH TEMPOYAK... .
Daun kunyit..kalau suka

CARA-CARANYA;

BERSIHKAN IKAN. .BASUH DGN ASAM GARAM. .BAGI HILANG HANYIR..
KISAR BAWANG BESAR+ CILI + TEMPOYAK. .
TUANG SEMUA BAHAN KISAR KEDALAM PERIUK. MASUKKAN ASAM KEPING. .DIDIH KAN BEBERAPA KETIKA..BIAR HILANG BAU CABAI. .MASUKKAN SANTAN. .KACAU JANGAN BERHENTI..BILA HAMPIR MENDIDIH. .SLOW API..BUBUH GARAM..RASA DULU OK KE TAK..KEMUDIAN MASUKKAN IKAN...biarkan mendidih. ..masukkan daun kunyit. .dah masak..tutup api..

No comments:

Post a Comment