Thursday 6 February 2014

MASAK LEMAK KETAM

BAHAN-BAHANNYA;

BEBERAPA EKOR KETAM. .dibersihkan
SEBIJI TIMUN HUMA..timun kuning..kopek kulit..belah 4..buang biji dan isi lembiknya..potong membujur..
CILI PADI SECUKUPNYA. .
2 BIJI BAWANG BESAR
2 INCI KUNYIT HIDUP
2 BATANG SERAI
GARAM
SEBIJI TOMATO DI BELAH 4
SANTAN SECUKUPNYA

CARA-CARANYA;

KISAR BAWANG + KUNYIT + CILI PADI..TUANGKAN KEDALAM PERIUK. .DIDIH KAN..MASUKKAN SERAI YANG TELAH DI TITIK. .MASUKKAN TOMATO BIJI. .SETELAH HILANG BAU CILI..MASUKKAN SANTAN. .JAGA...KACAU SELALU..JANGAN SAMPAI SANTAN MENDIDIH SENDIRI. ..PERLAHAN KAN API. .KACAU KUAH TADI . MASUKKAN GARAM .BILA DAH MENDIDIH. .MASUKKAN TIMUN SERTA KETAM...KACAU...BILA KETAM DAH MASAK..IAITU DALAM 5 MINIT..
RASA GARAMNYA..BILA DAH OK..SEDIA DI HIDANGAN KAN..

No comments:

Post a Comment