Sunday 28 August 2016

PESAMAH PUYUH..

BAHAN2NYA;

4 EKOR BURUNG PUYUH..(buat sekor2)
3 PAKET KECIL SERBUK REMPAH.DAGING.
4 SEKAWAN
DAUN KARI
1 CAWAN SANTAN
4 SUDU BESAR KERISIK
4 SUDU BESAR GULA
GARAM.SECUKUP.RASA
MINYAK MASAK
2 BIJI TOMATO DI BELAH 6
2 BIJI CILI HIJAU .
SESENDUK GULAI BWG KISAR (7 bj bwg besar + 7 ulas bwg putih + 1 inci halia = kisar halus)
SEBIJI BWG BESAR DI MAYANG..
4 BIJI KENTANG, DIBERSIHKAN DAN DI POTONG 6 ATAU 8 DAN MASUKKAN SEDIKIT.KUNYIT DAN GARAM.. GORENG DGN MINYAK BANYAK MACAM DLM GAMBAR YA..BILA DAH GARING..ANGKAT..KETEPIKAN..

CARA2 NAK MASAKNYA..

BERSIH KAN BURUNG PUYUH..KETEPIKAN..
PANAS MINYAK DLM KUALI..TUMIS BWG MERAH YG TLH DI MAYANG TADI..BERSAMA 4 SEKAWAN DAN DAUN KARI..BILA DAH AGAK GARING DAN.WANGI..MASUKKAN BWG.KISAR DAN JUGAK REMPAH..KACAU DAN MASUKKAN AIR..JGN TERLALU.BNYK AIR..AGAK2 JE.YA..BILA DAH MENDIDIH..MASUKKAN KERISIK..TOMATO BIJI DAN CILI HIJAU )BIAR KAN IA MENDIDIH...KEMUDIAN MASUKKAN BURUNG..BIARKAN IA.MENDIDIH LAGI..MASUKKAN SANTAN & GULA...BIAR KAN SAMPAI KUAH.NYA.PEKAT..MASUKKAN.GARAM..KACAU DAN LIHAT ..SAMPAI DAGING PUYUH DAH MASAK..KALAU BLM MASAK TAMBAH KAN.AIR.YA..BILA DAH MASAK..KUAH DAH PEKAT..MASUKKAN PLK KENTANG YG TELAH DI GORENG TADI..KACAU BAGI SEBATI..SLOW KAN API..BIARKAN KUAH.SAMPAI PECAH.MINYAK..KALAU X.MAU SAMPAOI PECAH MINYAK..BUAT LAH TAKAT MN YG AWAK HENDAK.

# PESAMAH NI BKN UTK PUYUH..DAGING ..AYAM..UDANG SEMUA BOLEH..

KALAU UNTUK UDANG YG SNG MASAK TU..
RESEPINYA SAMA..CUMA UDANG HENDAKNLAH DI MASUKKAN.KEDLM KUAH SETELAH KUAT.PEKAT..KACAU KEJAP DAN.ANGKAT../ ATAU PUN.GORENG UDANG DULU..BUBUH GARAM.. KUNYIT..BILA NAK ANGKAT NNTI..BILA DAH PEKATT..BOH UDANG..

UTK GULA DAN GARAM.IKUT LAH SELERA.SENDIRI.YA..NAK MANIS TU LEBIH KE.KURANG KE..

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment