Monday 8 August 2016

Cucur badak

Cucur Badak

Oleh: Azie Kitchen(maaf tuan punya blog Azie kichen..saya share resepi awak ya..)

Bahan-bahan:-

Untuk inti:

½ biji kelapa parut

100 gram udang kering (rendam dan kisar)

1 ulas bawang putih

3 biji bawang merah

7 tangkai lada merah

1 cm halia

1 batang serai

1 sudu teh serbuk kunyit

2 sudu makan gula

½ sudu teh garam

2 sudu makan minyak masak

Untuk doh :

250 gram keledek (rebus dan lenyek)

3 ½ sudu makan tepung gandum

½ sudu teh garam

½ kg minyak masak (untuk menggoreng)

Cara-cara :-

Untuk inti:

1) Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar. Masak hinggamenggelegak.

2) Masukkan kelapa. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan.

Untuk kuih :

1) Gaul rata semua bahan doh kecuali minyak masak membentuk doh. Tambahtepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.

2) Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya.

3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.

4) Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan. Angkat dan tos.

bahan blend di tumis dg sedikit minyak

masukkan kelapa parut dan masak hingga kering

ubi keledek direbus dan dilenyek

leperkan doh, masukkan inti

goreng dg api yang sederhana hingga kekuningan

siap dihidangkan



No comments:

Post a Comment