Thursday 10 July 2014

KUIH KASUI

Bahan-bahannya;

3 CAWAN TEPUNG GANDUM
5 1/2 CAWAN AIR
1 CAWAN GULA MERAH(MASAK GULA MERAH GUNA AIR DARI 5 CAWAN TADI..TAPIS..DAN SEJUKKAN)
1 CAWAN GULA
1/2 CAWAN TEPUNG UBI
SEDIKIT GARAM
3 SUDU BESAR AIR KAPUR
1/2 KG KELAPA PARUT YANG PUTIH SAHAJA..
CARA-CARANYA;

SEDIAKAN AIR UNTUK MENGUKUS..DIDIHKAN..
SATUKAN KESEMUA BAHAN2 DIATAS GAUL HINGGA SEBATI..KALAU MASIH BERKETUL...KISAR DENGAN BLENDER CABAI..BIAR HALUS.

SAPU KAN MINYAK.DALAM LOYANG..TUANG ADUNAN KEDALAMNYA..KUKUS SELAMA 50 MINIT..
SELEPAS ITU KUKUS PULA KELAPA PARUT +.SEDIKIT GARAM SELAMA.15 MINIT..SUPAYA KELAPA X CEPAT MASAM..
SELEPAS KUIH SEJUK..POTONG DAN GAUL KAN DENGAN KELAPA TADI..SIAPPPP.

No comments:

Post a Comment