Saturday 11 May 2013

TOSAI

BAHAN2NYA;
500GM KACANG HITAM ( KACANG BUAT TOSAI..
500GM TEPUNG BERAS
SECAWAN PENUH NASI SEJUK
GARAM

CARA MEMBUATNYA

RENDAM KACANG SELAMA BBRAPA JAM..sehingga kcg kembang..
BERSIHKAN KACANG YG TELAH D RENDAM TADI...KISAR KACANG BERSAMA NASI SEJUK..MASUKKAN AIR SECUKUPNYA DAN KISAR SEHALUSNYA..
TUANG KEDLM MANGKUK DAN TAMBAHKAN DGN TEPUNG BERAS...SIMPAN ADUNAN DIDALAM BEKAS BERTUTUP SELAMA LEBIH 6 JAM...ADUNAN AKAN NAIK..Bila adunan dah naik..masukkan garam..adunan boleh d simpan bbrpa hari dlm peti sejuk....gunakan kuali leper untuk memasak tosai...sapukan sedikit minyak atau marjerin diatas kuali....lepastu blhlah sendukkan tepung tosai keatas nya,,,
Kalau anda suka semasa tosai belum masak diatas kuali..anda blh pecah kan telur di atas tosey..dan tutup....bila dah masak..sblm angkat masukkan sedikit marjerin kedlm tosai...
SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment